INTRO
Ik heb in 2018 mijn Canon EOS 600D, omgeruild voor een opvolger het is de Canon EOS 750D geworden een camera met meer mogelijkheden, ik neem hem natuurlijk mee op onze cruise reis met de H.A.L . Schip de " Zuiderdam "
28 februari na een vliegreis van ongeveer 14 uur naar Fort Lauderdale in Amerika gaan we inschepen op de "Zuiderdam " een schip van de Holland Amerika Line en varen onder Nederlandse vlag. Dus een beetje eigen grondgebied. De vlucht was goed maar duurde lang, Het transfer van Vliegveld tot hotel liep niet zoals verwacht dus was er een ander die ons voor 20 dollar naar het hotel bracht. (het geheel is aan boord van de Zuiderdam vergoed) De foto`s die ik laat zien zijn natuurlijk vakantie foto`s en zijn natuurlijk anders dan foto`s die gemaakt zijn met heel veel aandacht.
PS. Door dubbel te klikken op de foto`s worden ze groter weergegeven..............
Daarna een hapje eten een zomers buitje een biertje en dan slapen.
Haven van Fort Lauderdale. |
Maar het verliep allemaal nogal soepeltjes, de hut was snel gevonden maar voor onze bagage moest toch even gezocht worden maar stond na de lunch in de hut.
Loods onderweg, vertrek nabij. |
Het uitvaren is altijd een belevenis, je vaart andere schepen voorbij en onder luidt getoeter groeten zij elkaar en wensen op die manier elkaar een veilige vaart.
Als de loods van boord gaat zitten we al op zee. We gaan richting "Half Moon Cay" een eiland van de H.A.L speciaal voor de liefhebber van strand, paard rijden en snorkelen, passagiers hebben daar een BBQ genoten .
Voor bezoekers van het cruiseschip is de tijd vaak tekort, want het schip gaat op tijd weer weg.
Vanaf het schip voer een pont naar het eiland en ook weer terug.
Voor strandbezoek was wel tijd als je van het strand houd.
het strand wat wit en de zon erg warm.
Voor de winkelaars waren er wel mogelijkheden maar zeer beperkt.
Om de dorst te voorzien van een drankje waren er natuurlijk mogelijkheden te kiezen waar de dorst gelaafd zou worden met een biertje of een cocktail naar keuze.
Na het eiland Half Moon Cay gaan we richting Oranje stad op Aruba, een dag op zee.
Het uitzicht is water. Ik zal iets van de boot laten zien.
Mooi gezicht hoe het schip door de zee ploegt.
Een gang met aan elke kant hutten, zowel binnen hutten als buiten hutten welke vaak ramen of een balkon hebben.
Het Lido-dek, of te wel de eetruimte met voldoende eten zowel kant en klaar, brood en mogelijkheid voor gebakken of gekookte etenswaar, zowel vlees, vis, als salade en andere lekkernijen. Koffie thee, water en limonade of een zelf meegebracht alcohol houdend drankje of cocktail.
Om zomin mogelijk opvallend mensen herkenbaar te fotograferen heb ik deze gemaakt, allen zijn onherkenbaar.
En zo kwamen we na een dag op zee aan bij Oranjestad op Aruba, het eerste wat we zagen was een kermis terrein, helaas gesloten. verder kon je uitkijken over een stukje stad en er stonden weer genoeg bussen klaar voor eiland bezoek.
Nadat de meeste mensen zich gesetteld hebben in welke bus dan ook, hebben wij het ook gedaan aan de wal, maar niet geboekt op het schip. We zijn richting natuur, beroemde vuurtoren, en de aloë fabriek geweest het was indrukwekkend mooi, interessant na die rondrit hebben we nog even gewinkeld en flessen water gekocht, normaal is het streng verboden water of sterke drank mee je hut in te nemen, sterke drank wordt op het schip in bewaring genomen net als water maar dat was nu geen probleem ( dit vonden wij wel erg vreemd).
Hier werden aloë planten geschild en het binnenste van de plant gebruikt voor o.a. schoonheid producten.
Bij de vuurtoren was het een drukte
van belang er waren vele bussen en heel veel mensen. Gelukkig waren we daardoor weer snel weg. Richting Oranje stad met een omweg door de buiten wijken en natuur.
Na een leuke mooie dag is het weer tijd om het schip op te zoeken, na de loop door de douane welke geen enkel probleem gaf en door je spullen op het schip door de scanner te doen kan je naar binnen, controle is een prioriteit op elk schip, alles voor de veiligheid.
De volgende ochtend zijn we in Willemstad Curaçao en gaan we op zoek naar de Pontjesbrug, van het schip lopend door de stad zien we veel moois in een kleurrijke omgeving, wat ons verbaasd is dat door heel Willemstad en ver daar buiten gewoon wifi is die iedereen kan gebruiken en gewoon gratis. We werden aangesproken voor een eiland tour slecht €. 15.00 p/p, afgesproken eerst te winkelen maar helaas het was zondag de winkels die open waren kon je op een hand tellen, maar toch de stad rond gewandeld, koffie gedronken en ons aangemeld voor de eiland tour.
Dit dier was de eerste die ons begroete op de kade..............
Wandelend door de stad die kleurrijk is, werkelijk een vrolijk gezicht..........
Via de markt die langs het water loopt zie je de pontjesbrug met aan de overzijde weer heel veel kleurrijke huizen............
Na door de stad een beetje gezwalkt te hebben zijn we terug gegaan naar de afspraak voor een tour over het eiland, we betaalde 15 dollar P/P. We begonnen de tour met een stukje geschiedenis en reden richting de Blue Curaçao likeur fabriek, welke alleen hier gemaakt werd met verschillende smaken en ja we gingen proeven, helaas waren de kleine bekertjes maar matig gevuld.
Hierna volgde een tour door een rijkebuurt met veel geschiedenis en heel mooie huizen.
Ook bezochten we naar een tour door de natuur een bijzonder strand resort welke niet voor iedere portemonnee geschikt was, wel hebben we er even gewinkeld.
Luxe was ruim aanwezig. even zo als de kleine modewinkel.
Vanaf de ze brug zagen we de olie-industrie.
Via de afslag van deze brug zagen we de "Zuiderdam" liggen het schip dat tijdelijk ons huis was.
Via de standjes aan de haven, de aanleg plaats van de "Zuiderdam" konden we nog even
hollands praten en snuffelen tussen de aangeboden vakantie artikelen van Curaçao.
Na Curaçao weer een dag op zee, dus laat ik weer wat van het schip zien. aan beide zijden van het schip hangen lifeboats over de lengte van het schip, allemaal met een letter zoals A. B, C, enz enz, of nummer 2. 4. 6 deze nummer staan ook op je boordkaart en corresponderen met de lifeboat. Voor het schip uitvaart na de inscheping wordt er een sloepenrol gehouden zonder zwemvesten die in de hut mag blijven, ieder wordt ge-scant op aanwezigheid. Er gaan 150 personen in een lifeboat en alles moet goed bekend zijn bij alle opvarenden zodat paniek zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Na een woordje van de kapitein gaan we door met wat je aan het doen was en gaan we uitvaren.
Op dit schip zijn nog oude onderwerpen te vinden die
strak en dik in de blanke lak staan. Er wordt de hele dag onderhoud aan het schip gepleegd, zo dat niemand van de passagiers er last van ondervind.
Nummer 5 Cartegena "Colombia" hier hebben we een rondtoer geregeld.
Het is een kleurrijkestad met veel kraampjes langs de kant van de straatjes, veel winkeltjes met souveniers uit die streek, we hebben daar heerlijk gelopen in een zalige temperatuur.
Nog twee havens en de belangrijkste komt nu "het Panama Canal" daar was deze cruise om te doen, we schrijven weer iets af van onze bucket-list. Ook hier hebben we een geregelde tour gedaan geboekt aan boord van het schip. Maar eerst de aankomst bij het Panama Canal, het was vroeg de geschatte aankomst was 05.00 uur maar meestal is dat vroeger dus wij stonden 05.00 uur op de voorplecht welke normaal altijd verboden gebied is en voor deze gelegenheid open gesteld werd ook werd er koffie met een klein hapje geserveerd, dus begin ik met de opkomende zon. Ook probeer ik een drietal kleine filmpjes te laten zien van de doorvaart van het Panama Canal "het is grandioos dit mee te maken"
Dit zijn de treinen die het schip aan beide zijde door het Panama Canal trekken.
Na het Panama Canal een tour gemaakt door een gedeelte van Panama City, rijkdom en armoede lost elkaar soms snel af, maar de skyline van Panama City is indrukwekkend.
Helaas werkte het weer niet echt mee ( het waaide hevig.)
Op de terug reis naar het schip zagen we armoede in een deel van Panama City.
Foto is genomen door de touringcar ruiten.
Na nog even langs het museum van het "Panama Canal" heb ik nog een paar foto`s gemaakt vermoedelijk van de mannen en kinderen die meegewerkt hebben aan de tot standkoming van het Panama Canal.
Na dit bezoek terug naar ons schip en dan op weg naar Puerto Lemon "Costa Rica"
Het linker schip was de 'Zuiderdam" het andere schip was een Spaans schip.
In Puerto Lemon "Costa Rica"zijn we een bananen plantage gaan bezoeken van het merk
Na een stukje geschiedenis en uitleg hoe bananen groeien en behandeld worden zijn wede behandel en was gedeelte door gelopen, maar niet zonder eerst met de schoenen door een ontsmettingsmiddel gelopen te hebben, wat ons opviel was dat er nog met muilezels gewerkt wordt die de bananen aan een rails uit de boomgaard trekken die de arbeiders aan trossen hebben opgehangen.
De geschiedenis en de uitleg over de groei en behandeling tot banaan.
Later bezochten we een openbare winkel waar gratis bananen eten was en natuurlijk souveniers.
Gelukkig hadden wij er op gerekend we komen natuurlijk uit Nederland en zien het gewoon aan de lucht, wij hadden onze poncho bij de hand, toch kom je niet geheel droog over er stond veel water op de weg richting ons schip, alleen onze schoenen waren erg nat.
`s-avonds voeren we uit en zouden twee zeedagen op zee zijn, het weer was verslechterd en het schip had er weinig problemen mee maar af en toe voelde je golven groter worden, maar daar slaap je lekker op.
Wel hebben we besloten om bij aankomst in Fort Lauderdale niet direct naar het vliegveld te gaan en daar veel uren te wachten tot we naar Nederland zouden vliegen, nee we hebben een toertje gemaakt naar de Everglades en daar hebben we zeker geen spijt van gehad, dit was een speciale ervaring .
Everglades een grootte vlakte van water en land. Wij hebben een klein stukje bekeken en het is er indrukwekkend, de plek die wij bezochten was een plaats die ook een paar andere dieren huisveste, zoals vogels, vissen, schildpadden
en wat ander groot wild. Maar de trekpleister was toch de krokodil.
In een afgesloten basin werd door de oppasser een kleine demo gegeven en geschiedenis gegeven van het ontstaan van dit dieren opvang en verzorgingscentrum voor dieren. Na de wandeling door het park mochten sommige op de foto met een baby-krokje.
Hier was voor sommige toch een klein beetje moed voor nodig, anderen vonden het eng. Wel werd het bekje dicht geplakt vanwege de scherpe tandjes.
Na de rondwandeling was er even tijd voor een snackje aan de wagen. Alhoewel de meeste hier toch geen trek in hadden.
Maar na een tijdje was het zover we gingen in de propellorboot, er werden oorpropjes uitgedeeld en met de nodige woorden zoals snelheid, handen binnen boord en houd je pet of hoed vast want we gaan hard gingen we van start......wauw........ wat is dat gaaf!!!
Gelukkig hebben we toch een krokodil gespot die langzaam onze richting op kwam.
Maar na een tijdje was het zover we gingen in de propellorboot, er werden oorpropjes uitgedeeld en met de nodige woorden zoals snelheid, handen binnen boord en houd je pet of hoed vast want we gaan hard gingen we van start......wauw........ wat is dat gaaf!!!
Gelukkig hebben we toch een krokodil gespot die langzaam onze richting op kwam.
Na ongeveer een uur was de pret voorbij en met een snelle gang gingen we door de Glades richting begin punt, tijd voor de souvenier winkel de toilet en de bus in richting het vliegveld van Fort Lauderdale, Na inchecken, douane en koffie en lang wachten vlogen we richting Minniapolis Airport. Hier hadden we tijd genoeg om te eten en een beetje te winkelen, na gehoord te hebben dat we met KLM terug zouden vliegen was onze dag weer goed, na de stoel wissel hebben we genoten van de 787 DREAM-LINER
en hebben een rustige vlucht terug gehad naar het koude Nederland.
Voyage log:
Officers & Crew 160 - 640.
Nationalities of Crew 42.
Speed 17.2 knots.
Miles Traveled 3296.8 miles.
Fuel used 369,048 gallons.
Eggs consumed 42000.
en hebben een rustige vlucht terug gehad naar het koude Nederland.
Voyage log:
Officers & Crew 160 - 640.
Nationalities of Crew 42.
Speed 17.2 knots.
Miles Traveled 3296.8 miles.
Fuel used 369,048 gallons.
Eggs consumed 42000.
Bedankt voor het lezen en laat gerust uw commentaar achter..............
Geen opmerkingen:
Een reactie posten